PT  EN













Central Roof - Public Market

















*Finalist on the 4th architectural prize Instituto Tomie Ohtake AkzoNobel



*1st Place in the National Competition for the Vão Central do Mercado Público de Florianópolis



















There is, in the context where the project operates, a multiplicity of concurrent times, conducted in the last 160 years by the influx of users of the Florianopolis Public Market, whose history includes demolitions, changes in location, several renovations, and the active participation of different generations of consumers, sales people and administrators. The new roof for the central span appears as yet another element in this narrative, and as such should respect and add to the existing, without becoming irrelevant or being characterized as a mere cover. A new scale is created, protected from the elements, in order to adequately support new and complementary stories: temporary exhibitions, cultural performances, festivals, screenings, parades, etc.



“One should be light like a bird, and not like a feather”


VALÉRY, Paul (1930) apud
CALVINO, Ítalo (1990) p. 28


Bearing in mind, that the architectural design consists essentially of a surface that rests above the existing context almost without touching it, the premise of lightness understood as precision and determination (CALVINO, I.), is critical. Lightness, thus perceived, is not linked merely to an absence of weight of the constructive system, but rather to a certain tension between the force of gravity and the suspended v-shaped steel parts that hover steadily, slightly above the level of the existing roofs in order to create a void through which the air can freely circulate.


To carry out this composition, a system was sought that allows for the implementation of large spans with limited components and whose arrangement is the result of a simple idea: the location of the two support points, at a 36-meter distance from each other, should be located over the central axis, aligned with the existing pillars, so as to maintain the configuration of the previous space, and to prevent the new foundations from interfering negatively with the historic building foundations. Over the aforementioned pillars lays a main beam in rectangular profile to which intermediate “ribs” are connected, distanced from each other in spans of 11.4 meters and sloping towards the central gutter.

The uppermost layer consists of a lightweight and high strength membrane which can be retracted through an automated system in which beams slide within rails through the traction of motorized chains, which roll up the fabric around the roller positioned at the extremities. This system allows for the full retraction of the upper protective layer, providing an unobstructed view of the sky and existing building.

It is thus a proposal that seeks to deal respectfully with the multiplicity of the history of the Florianopolis Public Market, with a special attention  so as to enhance the space as a democratic place for meeting and public coexistence.




VALÉRY,Paul. Choses tues. Cahier d’impressions et d’idées. Paris, Éditions Lapina, 1930 Apud CALVINO, Ítalo. Seis propostas para o próximo milênio. São Paulo, Companhia das Letras, 1990)






































AUTHORS

Gustavo Utrabo, Pedro Lass Duschenes

PROJECT TEAM

Bárbara Zandavali, Maguelonne Gorioux, Felipe Gomes, Agatha Linck, Ana Julia Filipe

COLLABORATOR

Engineer Sandro Norio Oyama

FINAL BUILDING PHOTOS

Felipe Russo







STRUCTURAL PROJECT

Andrade Rezende engenharia de estruturas

STRUCTURAL INSPECTION

Sandro Norio Oyama

MECHANICAL AND ELECTRICAL ENGENEERING

Prosul engenharia

AUTOMATION PROJECT

Solar system

CONSTRUCTION

Esphera Sul

SITE

Florianópolis, Santa Catarina - Brasil

PROJECT YEAR 

2014


CONSTRUCTION YEAR

2016

BUILT AREA


1.015,00 m2


MATERIALITY

Textile, Steel.