PT  EN













House + House













*Casa e Jardim - Aposta Certa | Winner 2019



















What drives us in the process of designing these two houses is the chance to distort and compose with a notion of nature that is both natural and artificial.

A thin layer of soil floats a few meters above ground level, as if carved from it. Underneath, a world surrounded by natural yet domesticated elements is revealed: water, vegetation, animals. Above, two metallic volumes appear on a grassy area––from where it is possible to observe the landscape––as if they were cottages on a garden, in a rather common spatial relationship if not for the fact of being on the upper level. There is thus a certain distortion in the perception of what would be the “natural” ground floor and the artificial, elevated “ground floor”.

The ground floor includes a workshop, a residence measuring approximately 100 square meters and recreational spaces, such as a swimming pool and common areas. The upper level includes two guest bedrooms a second residence measuring approximately 90 square meters. Each programmatic function in the construction can operate autonomously and contain separate entrances, allowing different combinations of use.

A continuous grid, measuring 5 by 5 meters in steel and wood, accommodates the residential functions that are in contact with the ground, while also supporting the upper volumes and the second quota of vegetation, which is at times closed by plants and at others open, allowing the partial passage of light.








































AUTHORS

Gustavo Utrabo, Pedro Lass Duschenes

PROJECT TEAM

Beatriz Rocha, Marina Oba, Yuri Vasconcelos, Julia Carvalho Dell‘acqua, Gabriel Tomich, Nicolie Duarte, Daniela Moro

FINAL BUILDING PHOTOS

Pedro Kok
STRUCTURAL PROJECT

Andrade Rezende

LANDSCAPE DESIGN

Raul Pereira Arquitetos Associados

ILLUMINATION PROJECT

Lux Projetos Luminotécnicos

MECHANICAL AND ELECTRICAL ENGINEERING

JPD

CONSTRUCTION

AUD Construtora
SITE

Amparo, São Paulo - Brasil

PROJECT YEAR 

2016


CONSTRUCTION YEAR

2017


BUILT AREA

613,80 m2

MATERIALITY

Wood, Glass, Steel, Concrete, Vegetation.