PT  EN













Caiobá house









































A few blocks away from the sea, a dead-end street surrounded by dense coastal vegetation enters the lot all the way to the limits of its furthermost wall. A sequence of covered and uncovered spaces marks the rhythm of this route and dissolves the distinction between interior and exterior.

The continuous gaze is only interrupted by prisms covered in corten steel––a living mineral, almost plant-like in its metamorphosis by oxidation––which functions as a support for the house’s social spaces. Four meters above, containing private functions, floats another prism, as white as the walls of the colonial house, but effusively perforated, excavated, so as to let in all the way to the ground and to its own interior, the sunlight and the views of the mountains and surrounding vegetation.

Through its gaps, arises the possibility of an unexpected encounter––between the natural and the rational, between the private and the social––or even of the simplest visual interaction between two individuals.






























AUTHORS

Gustavo Utrabo, Pedro Lass Duschenes

PROJECT TEAM

Ana Julia Filipe, Marina Oba, Yuri Vasconcelos, Thaylini Luz, Daniela Moro, Gabriel Tomich, Nicolie Duarte

FINAL BUILDING PHOTOS

Pedro Kok e Humberto Utrabo



STRUCTURAL PROJECT

Eng. Ricardo Dias

MECHANICAL AND ELECTRICAL ENGINEERING

Eng. Eduardo Ribeiro

ILLUMINATION PROJECT

Eled Light

CONSTRUCTION

André Ambrósio
SITE

Caiobá, Paraná - Brasil

PROJECT YEAR 

2016


CONSTRUCTION YEAR

2017


BUILT AREA

512,76 m2

MATERIALITY

Concrete, Steel, Glass.